Grad Split

Priča o Splitu seže 17.stoljeća unatrag, u doba Rimljana, careva i palača. Cijeli Split je nastao iz palače cara Dioklecijana. Palača se postupno naseljavala i širila. Sve do danas kada Split broji negdje oko 180 000 stanovnika. Na Popis svjetske kulturne baštine uvrštena je 1979.
Split je drugi najveći hrvatski grad i najveći u Dalmaciji te je među vodećim Sredozemnim putničkim lukama. Također je i upravno i gospodarsko središte Splitsko-dalmatinske županije.
Split je smješten uz samu obalu Jadranskog mora, na Splitskom (Marjanskom) poluotoku. Zahvaljujući smještaju na poluotoku, Split je s tri strane okružen morem. Usprkos tome, oko Splita su brojne planine: Mosor, Kozjak te brdo Marjan odmah poviše grada. Iz Splita pogled puca na obližnje otoke: Hvar, Čiovo, Šoltu i Brač.

KLIMATSKA OBILJEŽJA SPLITA
Kao i ostatak Srednje Dalmacije i Split ima obilježja sredozemne klime. Pogodna klima, omogućuje dužu turističku sezonu i ugodan boravak već krajem ožujka.
Također, zahvaljujući klimi, jedna od karakteristika ovog obalnog područja je i bablje ljeto. To je produženo razdoblje toplog vremena bez padalina, čak i nakon kalendarskog početka jeseni. Ova pojava omogućuje turistima da u moru, suncu i ljetnim radostima uživaju sve do sredine listopada.

KULTURNO- POVIJESNE ZNAMENITOSTI SPLITA
Split obiluje je grad prepun kulturno-povijesnih zamenitosti. Jedan od onih gradova gdje na svakom koraku uistinu imate što za vidjeti.
Glavna znamenitost Splita je Dioklecijanova palača koja je prvotno bila rezidencija cara. Također je služila kao vila za odmor i vojnički logor (castrum). Smatra se jednim od najbolje očuvanih rimskih spomenika.
Građena je u obliku pravokutnika. Dvije okomite ulice, Cardo i Decumanus, palaču su dijelile na četiri dijela. Te dvije ulice spajale su se na sredini palače, što je stvorilo otvoreni prostor poznat kao Peristil. Peristil je uglavnom služio kao prostor za važnija događanja u Palači.
Južni dio palače bio je namijenjen caru i obitelji dok je sjeverni dio bio za vojsku i poslugu.

VESTIBUL je u antičko doba služio kao carsko predvorje. Poznat je po svojoj kružnoj unutrašnjosti. Na mjestu gdje je nekad bila kupola, danas je otvor kroz kojega se vidi zvonik katedrale sv. Duje.

JUPITEROV HRAM bio je posvećen bogu Jupiteru, glavnom rimskom božanstvu. Otprilike u 6.st., posvećen je u krstionicu sv. Ivana Krstitelja. Poseban je i po tome što se pred ulazom u hram nalazi jedna od dvanaest sfingi koje su u Split donešene iz Egipta.

PODRUMI su bili skadišni prostor palače, a služili su i da izdignu carev stan. Samo je istočni dio podruma otvoren za javnost, i to od 1995. godine. Danas se do podruma može doći stepeništem s Peristila ili s Rive. Podrumi su mjesto održavanja kulturnih događaja i sajmova te velika suvenirnica.
Kroz stoljeća su stanovnici Splita palaču prilagođavali sebi i svojim potrebama. Brojne građevine promijenile su svoj prvotni oblik, ali obrisi palače jasno su vidljivi i danas.

KATEDRALA SV. DUJE
Nalazi se unutar Dioklecijanove palače, a pripada najstarijim europskim sakralnim objektima. Prvotno je služila kao mauzolej cara Dioklecijana, a u 7.st. postala je katedrala.
U katedrali se nalazi bogata zbirka crkvene umjetnosti.
Katedrala je danas prvenstveno liturgijsko mjesto. U samom centru pažnje na blagdan sv. Duje kad se održava i višestoljetna procesija.
Posebno je značajan i zvonik katedrale visok 57m. Zvonik se smatra najreprezentativnijom srednjovjekovnom dalmatinskom građevinom. Graditi se započeo već u 13.st., a krajem 19. i početkom 20. st. je temeljito obnovljen. Stepenicama se moguće popeti na vrh zvonika, odakle se pruža zapanjujući pogled na Split.

TRGOVI
Po definiciji, trg je otvoreni prostor na kojem se okuplja zajednica, no u Splitu je i nešto više od toga. Trgovi su mjesto karakteristično za splitski način života: upijanje sunčevih zraka, višesatno ispijanje kave i ćakulu. Sastavni dio života i duha Splićana. Najpoznatiji splitski trgovi su: Pjaca (Narodni trg), Voćni trg (Trg braće Radić) te Prokurative (Trg Republike),… Na svakom splitskom trgu mogu se vidjeti razna umjetnička djela, kipovi i spomenici. A poznati splitski šušur – neizostavna je stavka svakog trga.

RIVA
Današnji je oblik Splitska riva počela dobivati još prije 2.stoljeća. Danas je Riva najvažnija i najpopularnija splitska šetnica. Idealno je mjesto za razgovor s prijateljima ili kavu na suncu. Dodirno je mjesto svih građana i posjetitelja bez obzira na njihova obilježja.
Riva je najživahnija za vrijeme Sudamje, blagdana sv. Duje, ali zadnjih godina sve je popularniji Advent u Splitu, gdje se većina događaja održava baš na Rivi.

MATEJUŠKA je godinama bila ribarska luka i popularno mjesto susreta mladih Splićana. Pjesma, miris i zvukovi mora te pečena riba, glavne su stavke Matuješke. I danas su na Matejušci privezane brodice, vide se ribarske mreže, daju savjeti,.. Sve podsjeća na ne tako davnu ribarsku prošlost i tradiciju. Također je poznata i po priči o dvoje ljubavnika, Roku i Cicibeli. Siromašnim ribarima koji su živjeli u ribarskoj brodici i živjeli od mora i ljubavi.
Među brojnim splitskim muzejima iznimno su značajni Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Galerija Meštrović.
Među značajnijim splitskim znamenitostima nalazi se i brdo Marjan.
Marjan je po ustrojstvu zaštićena park-šuma i omiljeno izletište Splićana.

PONUDA SMJEŠTAJA U SPLITU
Kao poveći grad, Split raspolaže velikim brojem smještajnih objekata. Od privatnih apartmana, vila, kuća za odmor pa sve do luksuznih hotela koji posluju po franšizom.
Ponuda je raznovrsna i fleksibilna, prilagođava se individualnim željama svakog gosta.
Najvažnija stavka smještajnih jedinica u Splitu su svakako hoteli. Na realtivno malom području može se pronaći više različitih tipova hotela. Među posjetiteljima najpopularniji su visokokategorizirani hoteli. Najpoznatiji su: Le Méridien Lav (Podstrana), Radisson Blu Resort, Jupiter Luxury Hotel, Hotel Globo* Cornaro Hotel*, Atrium Hotel Split, Hotel Park,…

Za više informacija i eventualne upite o pojedinim objektima, slobodno nas kontaktirajte! Stojimo Vam na usluzi.

GASTRONOMIJA
Split također ima gastronomsku ponudu karakterističnu za Mediteran. Teško je izbjeći vino, maslinovo ulje, ribu,…
Gastronomska ponuda u Splitu, svakako će nadražiti Vaša nepca.
Splitski meni bi svakako započinjao aperitivom koji bi uglavnom bio domaća rakija. Nakon aperitiva išao bi dalmatinski pršut, slane srdele, riba, janjetina, sir iz ulja ili pašticada. Izbor je raznovrsan. Kako Vam grlo ne bi ostalo suho, u ponudi su razna kvalitetna crna i bijela vina.
Pred kraj obroka, sve se to zasladi tipičnim dalmatinskim desertima poput kroštula, paradižota ili rožate.
Kako bi okusi Splita i mora ostavili najbolji dojam na vaša osjetila, savjetujemo Vam da posjetite koji splitski restoran ili konobu… Ponuda je velika, ali sigurni smo da ni u jednom nećete ostati gladni! 😉
Kad se uzme sve u obzir, vidljivo je da je Split jedna velika, nikad aktualnija priča o kulturi, vrhunskoj gastronomiji i vinu. Priča stara više od 17. st., a traje i danas. I trajat će!

Split je grad s dušom. Za svakoga nudi po nešto. Od mirnih šetnji za obitelji pa sve do ludih izlazaka za mlade.
Sa svojim razigranim duhom, i poznatim splitskim stanjem uma, Split osvaja. Otapa srca i najzahtjevnijih gostiju te pruža svakome malu oazu mira. Iako samo turistička destinacija, u Splitu se svatko osjeća baš kao doma!