Najljepše Destinacije Svijeta: Omiš Među Top Destinacijama Europe

Prema istraživanju portala European Best Destinations, među top destinacijama svijeta našao se i Omiš.

Omiš je mali slikoviti dalmatinski gradić koji se nalazi u samom srcu Dalmacije. Zahvaljujući svojoj burnoj povijesti i pogodnom položaju, Omiš oduvijek plijeni pažnju.
Smješten na samom ušću rijeke Cetine – u podnožju Dinare, obiluje prirodnim ljepotama koje oduzimaju dah.
Upravo to Omiš izdvaja iz mase i čini posebno privlačnim turističim odredištem.

Turistički potencijal Omiša prepoznat je od mnogih svjetskih organizacija i portala.
Među njima se nalazi i European Best Destinations.

European Best Destinations je organizacija smještena u Bruxellesu. Glavni predmet poslovanja je promocija i očuvanje kulture i turizma u Europi. Važno je naglasiti da Organizacija surađuje s brojnim turističkim uredima diljem Europe. Okupljajući ih što više na jednom mjestu dobiva se šira i potpunija slika turističke Europe. Zajedničkom suradnjom teži se povezivanju i ujedinjenju europskih bogatstava i raznolikosti.
European Best Destinations pridonosi tome da Europa postane svjetska destinacija broj jedan.

Tijekom 2017., provedeno je trotjedno on-line istraživanje među posjetiteljima portala. Posjetiteljima je ponuđena anketa u kojoj su trebali odabrati njima najprivlačnije lokacije. Na popisu od tridesetak najljepših europskih odredišta, Hrvatska se našla čak tri puta.
Osim Omiša, na popisu naljepših europskih krajolika, nalaze se Plitvička jezera i ““otok ljubavi” Galešnjak.

Smješten na samom ušću rijeke Cetine, u podnožju Dinare, Omiš spaja nespojivo i jednostavno ostavlja bez daha.

Omiška Dinara je planinski masiv pa ponekad izgleda kao da Omiš izvire iz strmih stijena.
Prepun pješčanih plaža i skrivenih uvala Omiš je savršen za obitelji koje žele uživati u opuštajućem odmoru.
Okružen kristalno čistim morem i zanimljivim podmorjem, jednostavno osvaja svojom posebnošću.

Za sve ljubitelje aktivnog turizma, tu je kanjon rijeke Cetine. U svom 105 km dugom toku i netaknutoj prirodi, Cetina nudi mnoštvo aktivnosti. Smatra se jednim od najljepših mjesta u Hrvatskoj za vožnju kajakom ili rafting. Osim raftinga, sve popularniji je i zip-line koji nudi nezaboravno iskustvo prepuno adrenalina. (Ipak, Sky-House-ov tihi favorit aktivnog turizma u okolici je kanjoning. )
Informirajte se više o Aktivnom turizmu u Omišu i pronađite Vašeg favorita.

Uz sam tok rijeke, mogu se naći razna izletišta koja zadovoljavaju svačiji ukus. Od raznih aktivnosti za najmlađe do bogate gastronomske ponude za roditelje.

Kao grad s mediteranskom dušom i Omiš nudi specifične okuse. Na omiškom jelovniku teško je ne pronaći ili izbjeći kvalitetno vino, maslinovo ulje ili pak svježu ribu. Cijeli grad je prepun restorana, a svaki od njih nudi nešto svoje. Svoju specijalnu ponudu hrane ili atmosferu.

Poznat i kao centar klapske pjesme, već više od 50 godina u Omišu se održava Festival dalmatinskih klapa. Klapski način pjevanja je među glavnim karakteristikama i simbolima Omiša. Važno je istaknuti i činjenicu kako se ovaj način pjevanja od 2012. godine nalazi i na UNESCO-ovom Popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Cijeli izgled i ambijent grada može se opisati kao tipičan dalmatinski. Brojne uske uličice (kale), kamene građevine, mješavina mirisa mora i rijeke, klapska pjesma,…

Omiš jednostavno ima ono nešto. Od svog specifičnog položaja, mentaliteta stanovnika pa sve do samog izgleda grada, Omiš osvaja.

Ne iznenađuje stoga što European Best Destinations preporučuje posjet ovom živopisnom gradu i postavlja Omiš među top destinacije svijeta.

 

Zanimljivosti:

Dalmacija Ultra Trail

Omiš - Mali Gradić, Velikih Avantura!

Osim bogate povijesti, snažne kulturne baštine i prirodnih ljepota, Omiš privlači svojim životom!

Više o aktivnom turizmu

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.