Zavrnite rukave, omastite brkove i okusite bogatstvo i raskoš Hrvatske kuhinje.

Gastronomija

Vaša nepca će Vam biti zahvalna!

Hrvatska nacionalna kuhinja

Hrvatska je zemlja poznata po svojoj vrhunskoj kuhinji. Glavno obilježje hrvatske nacionalne kuhinje je njezina raznolikost. Ne može se izdvojiti specifičan tip kuhinje kao ni jelo karakteristično za cijelu Hrvatsku. Svaki dio Lijepe Naše ima svoju kulinarsku tradiciju.

Hrvatska je stoljećima bila sjecište različitih kultura. U kulinarskoj tradiciji se još osjeća utjecaj tog raznolikog kulinarskog nasljeđa. Utjecaj različitih civilizacijskih krugova, raznolikost prirodnih i gospodarskih uvjeta, utjecali su i na kuhinju. I danas se u hrvatskoj kuhinji primijete sličnosti sa srednjoeuropskom kuhinjom.

Hrvatska nacionalna kuhinja dijeli se na regionalne kuhinje. Posebno se ističe pet većih regionalnih kuhinja.

Kuhinje kontinentalne Hrvatske karakteriziraju složeniji način pripreme. Prednost imaju hranjiva jela i namirnice; meso, povrće, voća, žitarice, mliječnih proizvodi i jaja.

U kuhinjama hrvatskog Jadrana jasno je izražen utjecaj antičke i ilirske kuhinjom. Po svom je izričaju tipično mediteranska kuhinja i nalik je talijanskoj i francuskoj kuhinji.

Primorska kuhinja i kuhinja hrvatskih otoka svoju inspiraciju pronalazi u moru. Stoga se prvenstveno temelji na ribi, morskim plodovima, voću i povrću te maslinovom ulju. Za razliku od kontinentalne kuhinje, primorska kuhinja ima laganu prehranu.

Svaka od njih ima svoje specijalitete i specifičnosti, posebnosti i karakteristike. Upoznajmo ih! 🙂

Primorska kuhinja i kuhinja hrvatskih otoka

Nama najznačajnija hrvatska kuhinja sigurno je primorska kuhinja i kuhinja hrvatskih otoka. Najbliža je podneblju na kojem radimo, a uz to je i sastavni dio naše ponude.
Kao i sve ostale hrvatske kuhinje, tako i primorska kuhinja ima svoje posebnosti. Osebujne okuse i sastojke koji je čine posebnom i izdvajaju iz mase.
Blizina Sredozemnog mora i mediteranske kulture, uvelike su utjecali na razvoj primorske kuhinje. Također se kroz jela očituje utjecaj Italije i Grčke.

Jedna od najvećih vrlina primorske i otočne kuhinje je umjernost i sklad mediteranskih okusa.
Karakteriziraju je jednostavna priprema i bogatstvo okusa. Jela su lagana, hranjiva i puna šarenila. Sam pogled na dalmatinski tanjur, izmamumlje osmijeh na lice. 🙂

Cijela kuhinja primorja i otoka bazira se na žitaricama, ribi i maslinovom ulju. Primorska kuhinja prvotnu je inspiraciju pronalazila u namirnicama koje su bile dostupne. Riba, povrće iz domaćih vrtova, mlijeko i mliječne prerađevine, maslinovo ulje i začini.
Iako je riba glavna asocijacija primorske kuhinje, neosporno važna namirnica je meso.

Cijelo obalno područje prepuno je specijaliteta i karakterističnih autohtonih jela. Probajte ih sve! 🙂

“MUST TO TASTE” LISTA:

Najpoznatiji od svih svakako je

DALMATINSKI PRŠUT

Dalmatinski pršut je svinjski but dimljen i sušen na buri, obično se poslužuje sa suhim sirom i maslinama. Pravi je gastronomski specijalitet, a zaštićen je kao izvorni hrvatski proizvod.

PAŠTICADA

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje se sprema za važne blagdane, krštenja ili vjenčanja. Najčešće se poslužuje s njokima.
Priprema jela je duga i zahtijeva dosta truda. Meso se dan prije marinira u octu ili vinu, a zatim se kuha nekoliko sati. Posebnu notu ovom jelu daju začini. Vrijedna je kušanja!

KUHANO POVRĆE

Kuhano povrće neizostavni je dio gotovo svakog ručka. Uglavnom se radi o mješavini domaćih kultiviranih vrsta (kupus, blitva, krumpir,…) koje se začine maslinovim uljem ili octom. Uglavnom se poslužuje kao prilog uz meso.

POLJIČKI SOPARNIK

Poljički soparnik je još jedno izvorno hrvatsko jelo zaštićeno od strane UNESCO-a. Soparnik je zapravo slana pita od blitve. Korijen vuče iz Poljičke Republike, a datira još od vremena Turaka. Soparnik je zapravo vrlo jednostavno jelo. Sastoji se od nadjeva od blitve, peršina i luka između dva sloja tijesta. Priprema se na “sinijama”, okruglim drvenim podlogama namijenjenim baš za soparnik. Peče se na kominu, ispod luga, nekakvih 20ak minuta, dok ne porumeni.
Soparnik također ima oznaku izvornosti geografskog podrijetla te je vrlo cijenjeno jelo.

SLANE SRDELE

Slane srdele su poznati primorski i otočni specijalitet. Srdela je je najvažnija riba Jadrana. Slane srdele su od sirotinjskih stolova pronašle put do stolova do skupe delicije. Srdele su se solile u konobama, a zanimljivo je to što se sole neočišćene.
Osim srdela, soliti se mogu i inćuni.

GREGADA

Gregada je staro ribarsko jelo koje je juha i glavno jelo u jednom. Za dobru gregadu potrebna je dobra bijela riba: grdobina, lubin, škarpina,… Gregada je vrlo jednostavno i ukusno jelo, također je i kvalitetna zbog ribe koja je poprilično cijenjena. Gregada je primjer ribljeg gulaša i brzo se kuha.
Iza gregada, toplo se savjetuje čaša dobrog vina kako bi se sve lijepo zaokružilo.

ROŽATA

Rožata je slatko jelo teksturom slično pudingu. Prelivena je karamelom što njoj daje posebnu notu. Rožata radi samo od jaja, mlijeka i šećera. Po želji se može dodati vanilin-šećer i malo limunovog soka.
Zanimljivo je to što se rožata poslužila kao desert Georgeu W. Bushu, bivšem predsjedniku SAD-a na svečanoj večeri u Zagrebu.

KROŠTULE

Kroštule su tradicionalno prženo tijesta karakteristično za Primorje. Rade se za svečanije prigode. Svaka kroštula je različitog oblika. Priprema ne traje dugo, a zanimljiva je poslastica.

Kuhinja sjeverne i središnje Hrvatske

Kuhinju sjeverne i središnje Hrvatske karakteriziraju bogata i ukusna jela. S obzirom da je taj dio Hrvatske poljoprivredno bogat i plodan, i jela su isto takva. Prava težačka. Prepuna domaćih proizvoda, sastojaka i prerađevina.
Kruh i krušni proizvodi, kao i kolači od raznih vrsta biskvita, neizostavna su stavka trpeze. Kruh se uglavnom peče od kukuruza, ječma ili mješavine oba sastojka.
Kolači su sastavom često veoma slični kruhu. Uglavnom se rade od brašna, mlijeka i jaja. Najreprezenativniji primjer slatkih tradicijskih jela svakako su buhtli, krafne, orahnjača, makovnjača.
Najvažniji sastojci većine jela su tjestenine, mliječni proizvodi (kravlje mlijeko), povrće i meso. Većina sastojaka je iz domaće proizvodnje.
Povrće poput graha, kupusa i krumpira karakteristično je za ovo podneblje. U pripremi jela, najčešće se pomiješa s mesom u juhu i tako se dobije bogato i hranjivo jelo. Neka od tih jela su: grah s ječmom, grah s kiselim zeljem, mahune s mesom.
U ovom dijelu zemlje, zimnice se još uvijek pripremaju na tradicionalan način. Povrće se kiseli i sprema u tegle koje čuvaju njegovu svježinu i sastojke. Od voća se prave razni džemovi, marmelade, sokovi i slično. Prerađevine od voća kasnije posluže kao sastojci za razne slastice.
Kuhinja sjeverne i središnje Hrvatske razlikuje se od područja do područja.
Jela karakteristična za Zagorje su purica sa slaninom ili krvavicama, prilozi od zapečenog graha i krumpira, razne vrste štrukli, bućnica s makom, krempite,… Glavno obilježje zagorskih jela je intezitet okusa; jela su jako začinjena, dimljena ili sušena. Takav način pripreme daje jelima posebnu notu i specifičan ukus koji će se urezati u sjećanje.
Moslavinu i Podravinu proslavile su ukusne guske i patke iz domaćeg uzgoja. A jedno od najpoznatijih jela za ovo područje svakako je i pečeni šaran.
Kuhinja sjeverne Hrvatske bogata je različitim okusima. Šareni tanjuri mame iz svakog kuta. Šteta bi bila ne odzvat im se.

Kuhinja sjeveroistočne Hrvatske

Kulinarsku tradiciju sjeveroistočne Hrvatske, posebno je zapečatila svinjetina. Nebitno je li svježe pripremljena ili prerađena u suhomesnate proizvode.
Slavoniju i Banovinu proslavili su suhomesnati proizvodi od domaćeg mesa i začina. Svatko je čuo za delikatese poput slavonskog kulena, kulenove seke i slavonsku šunku. Način na koji se priprema slavonski kulen, uvršten je na UNESCO-ov Popis nematerijalne baštine.
Još jedno poznato jelo je čobanac. Gulaš od više vrste mesa i krumpirima. Suprotno tome, od riječne ribe se radi paprikaš. Oba jela imaju sličan način pripreme. Karakterizira ih bogatstvo ljute crvene paprike i začina.
Također, za sjeveroistočnu Hrvatsku se veže još jedna zanimljiva slastica. Poznati salenjaci. Kolači spravljeni od svinjskog sala.
Kako bi doživljaj bio potpun, poželjno je kušati vina s ovog područja kao i tradicionalna lokalna pića.
Kuhinja sjeverne i središnje Hrvatske svakako je osebujna, ali je vrijedna kušanja.

Kuhinja Like i Gorskog kotara

Kuhinja Like i Gorskog Kotara “najteža” je hrvatska kuhinja.
U ovom dijelu Hrvatske, jela od mesa su najčešća. Prevladavaju janjetina, govedina i kozletina. Mesni speciojalitreti uglavnom se spremaju s grahom i povrćem ili kiselim zeljem. Često se spremaju na žaru ili ispod peke. Uz gotovo sva jela kao prilog ide krumpir ili kiseli kupus.
Često se jedu i jela od mesa divljači iz obližnjih šuma.
Najpoznatiji je gulaš od veprovine ili srnetine. Jedan od najvažnijih specijaliteta Like i Gorskog kotara svakako je pečena janjetina. Pečena janjetina neizostavno je jelo na svakom bogatijem stolu diljem Hrvatske. Najčešće se poslužuje s mladom kapulicom i prilogom od pečenog povrća. Kao prilog jelima često se mogu pronaći i razne vrste gljiva iz obližnjim šuma.
Kao kraj s dugom tradicijom stočarstva, tako i ovo područje je poznato po sirevima. Daleko najpoznatiji je lički “škripavac”.
Iako poprilično bogata i obilna, na trpezi Like i Gorskog kotara svakako ćeete pronaći nešto čime ćete udovoljiti i svojim nepcima.

Kuhinja Istre i sjevernog Prmorja

Kuhinja Istre i sjevernog primorja slična je primorskoj kuhinji. Karakterizira je utjecaj mora i Sredozemne kulture.
Najpoznatija, najcjenjenija i najskuplja delikatesa svakako su tartufi. Tratufi u rijetka vrsta gljiva gomoljača. Izgledom posjećaju na krumpir a narastu masimalno do veličine jabuke. Za traženje tartufa obučeni su i psi tragači koji pomažu u pronalasku.
Također Istra je najpoznatija po specijalitetima od šparoga. Iako je samonikla biljka koje ima na području cijele Hrvatske, Istra i sjeverno primorje, svoju prehranu najviše baziraju na šparogama.
Gastronomiju Istre i sjevernog primorja zaokružuju kvalitetno maslinovo ulje i sjajna vina.

Gastronomija Republike Hrvatske

uistinu je raznovrsna i šarolika. Svaki kraj ima svoje specijalitete, načine pripreme, namirnice, kulturu,.. Toliko bogatstvo okusa na jednom malom području. Okusite Hrvatsku! Vaša nepca bit će Vam zahvalna!

Zanima Vas više o Hrvatskoj?

Upoznajte najatraktivnije destinacije i najzanimljivije aktivnosti.

Upoznaj Hrvatsku
  • Sky House Kontakt

    Ukoliko Vas nešto posebno zanima, slobodno nam se obratite.