"Ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom."

Ispuni

"Ne postoji aplikacija za ovo."

Download

"Nemate što za izgubiti, a imate cijeli jedan svijet za otkriti."

Otkrij

"Ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom."

Ispuni

"Ne postoji aplikacija za ovo."

Download

"Nemate što za izgubiti, a imate cijeli jedan svijet za otkriti."

Otkrij

Aktivni turizam Hrvatska

U užurbanom, a monotonom ritmu današnjice, čovjek vapi za onim trenutcima koji oduzimaju dah – da bi se osjetio živim.

Vrijeme je postalo najdragocijenija valuta. Ljudi žele da im svaka minuta usitinu bude vrijedna pamćenja. Sve je učestalija potreba za “pametno utrošenim” slobodnim vremenom. Zahvaljujući tome, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, prepoznat je trend aktivnog turizma.

Što je to aktivni turizam?

Aktivni turizam je sve učestaliji i i popularniji pojam današnjice. Suvremeni čovjek izložen je pritisku koji stvara ubrzani tempo modernog života. Zbog toga se razvila sve češća potreba za provođenjem slobodnog vremena baveći se raznim aktivnostima. Glavni cilj toga je unaprjeđenje psihičkog i fizičkog zdravlja.

Vrste i ponuda aktivnog turizma u Hrvatskoj

Među glavnim adutima Republike Hrvatske, osim sunca i mora, sigurno je priroda koja pruža razne mogućnosti.
Republika Hrvatska je mali raj za ljubitelje aktivnog turizma. Nudi brojne mogućnosti i sve vrste aktivnosti, za sve uzraste.
Na obali i otocima postoji široka ponuda usluga koje ulaze u područje aktivnog turizma. Planira se detaljnije analizirati ponuda aktivnog turizma koji ima najveći potencijal.

U nastavku se možete upoznati s različitim oblicima aktivnog turizma u Republici Hrvatskoj, glavnim karakteristikama, zanimljivostima,…

Sportski i pustolovni (avanturistički) turizam

Sportski turizam podrazumijeva putovanje za vrijeme odmora s ciljem bavljenja sportom. Sportski i avanturistički turizam također uključuju:

 • ronjenje
 •  kanjoning
 • adrenalinske sportove
 •  lov
 •  ribolov
 • kajaking
 • speleologija,…

Širok je opus aktivnosti koje spadaju pod ovu kategoriju.

Hrvatska obiluje prirodnim područjima koja su pogodna za razvoj sportskog i pustolovnog turizma. Bogati prirodni sadržaji, prednost su za razvoj ovog oblika avaturističkog turizma.

Srednja Dalmacija posebno je atraktivna destinacija za ljubitelje avanturističkog turizma. Brojne grane avanturističkog turizma dostupne su na malom geografskom području. Glavni faktori razvoja su razvedena obala, podvodno bogatstvo, brojne rijeke i brzaci. Također su i glavni preduvjet za razvoj velikog broja aktivnosti.

Ronjenje

je zasigurno jedna od najpopularnijih aktivnosti. Ronilačke lokacije koje su najatraktivnije su podvodni zidovi, grebeni i podmorske špilje. Podvodni život u Jadranu je jedinstven zbog raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta. Također se ističe i po čistoći.
Za nove ljubitelje morskih dubina, organiziraju se i škole ronjenja. Idealne su za početnike jer uz dobro društvo, imaju priliku učiti i istraživati dubine.

Rafting

omogućava upoznavanje rijeke i strme kanjone u brzim gumenim čamcima. Rafting na Cetini idealan je izbor za one koji osim u prekrasnom pogledu žele i avanturu. sam rafting traje par sati, a uz stručno vodstvo i prekrasnu prirodu, postaje avantura života!

Kanjoning

je još jedna zanimljiva aktivnost avanturističkog turizma. Radi se o prolasku kroz kanjone koristeći se raznim tehnikama. za ovu aktivnoist su često potrebne posebne vještine poput navigacije ili traženje ruta. Svakako, stručno vodstvo je osigurano pa se bez straha možete odvažiti na ovu aktivnost. Kanjoning je posebno razvijen na rijeci Cetini čiji je kanjon uistinu impresivan.

Zračni sportovi

Najveće letačke pustolovine mogu se pronaći na više od 30 različitih lokacija. Najistaknutije se nalaze na području zadra, Istre. Rijeke, Hvara te Lošinja. Zračni sportovi su idealni za promatranje obale, mora i otoka iz visina. Odabranu destinaciju upoznaje se iz sasvim druge perspektive. Najznačajniji zračni sportovi su paragliding, padobranstvo, slobodan pad te let balonom.

Paragliding

je sport koji u jednom kombinira rekeraciju, ali isto tako i natjecanje. To je aktivnost kao stvorena za sve željne avanture i osjećaja letenja. Istra organizira svake godine natjecanje u paraglidingu pod nazivom ”Istra open”. Piloti mahom dolaze iz Hrvatske i Slovenije, ali i iz Rusije, Mađarske i Italije.
Let balonom pruža lagano lebdenje i uživanje u prekrasnom pogledu koji pruža hrvatsko more, planine, rijeke i plaže.
Padobranstvo je skok iz letjelice, s visine koja može biti bilo gdje između tisuću i četiri tisuće metara. Kod viših skokova skakač može uživati u otprilike jednoj minuti slobodnog pada.

Biciklizam

Biciklizam je jedna od novijih turističkih aktivnosti. Prikupio je veliki broj zainteresiranih bez obzira na dob. Biciklizam promiče zdraviji način života i za nas i okoliš. Može se podijeliti na cestovni i brdski biciklizam.
Međugradske biciklističke staze na Jadranu su:

 • Makarska – Split
 • Šibenik – Zadar
 • NP Plitvice – Učka
 • Pula – Umag

Napravljene su također atraktivne staze u Np Krka i NP Plitvička jezer. Parkovi prirode poput Biokova, Velebita i Učke su idealni za bicikliste željne brdske avanture.
Najljepša razglednica biciklističke Hrvatske svakako je “Tour of Croatia”. Najznačajnija je biciklistička manifestacija, a također ima pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, podršku ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zagreba,…
Cijela Hrvatska pretvara se u biciklističku stazu na više od 1000 kilometara. Tour of Croatia primjer je manifestacije koja će osnažiti atraktivnost cijele Hrvatske. Pohvalno je što na utrci sudjeluju biciklisti iz cijelog svijeta.

Nautički turizam

Hrvatska je pomorska zemlja s dugom tradicijom pomorstva i turizma. Prirodna osnova i glavni faktor za razvoj nautičkog turizma je Jadransko more. Psebno se ističe s razvedenom obalom koja ima ukupno 1 244 otoka, otočića i hridi.
U Hrvatskoj postoji preko 57 marina s više od 17 500 vezova. Većinom se nalaze u većim dalmatinskim gradovima ili otočnim uvalama, u blizini važnijih atrakcija. Mnoge luke i marine svoj su sadržaj obogatile s dodatnim uslugama poput kuhinje, ambulante, čuvarskog osiguranja,…
Prednost Hrvatske u razvoju nautičkog turizma je čistoća mora, očuvanost obale i ljepota krajolika.
Jedna od značajnijih manifestacija je:

”Ultrasailing Beneteau yacht charter flota”

Održava se u Splitu, a pohvaliti se može s dugom tradicijom koja seže još od 1995. godine. Regata je jako popularna i uključuju se turisti iz različitih destinacija.
Uz hrvatsku obalu mogu se pronaći brojne škole jedrenja i iznajmiti jedrilice. Otisnuti se na pučinu i uzdati se u vjetar. Sigurno je to nešto posebno.

Speleologija

Speleologija se bavi razgledavanjem špilja, jama i ostalih podzemnih krških fenomena.
Speleološki objekti mogiu biti i pećine i jame. Oni čine specifičnu ponudu za turiste koji vole zaranjati u dubinu zemlje. Baveći se speleologijom, mogu se istražiti skrivena područja, kao i upoznati specifičnosti krša.
Najpoznatija speleološka područja u Hrvatskoj su:
● NP Sjeverni Velebit (Lukina jama, Slovačka jama)
● Hvar – (Grapčeva špilja)
● NP Paklenica – (Manita peć)
● Biokovo – (Jama Amfora, Mokre noge)
● Brač – (Titina jama)
● Istra – (Jama kod Rašpora)
Kao i za sve specifične oblike aktivnog turizma, i za speleološke aktivnosti pripremljeni su obučeni vodiči.

U skupinu aktivnog turizma spadaju još :

planinarenje i pješačenje

penjanje

jahanje

sportski ribolov i sl.

Zašto aktivni turizam?

Brojne su aktivnosti koje pruža aktivni turizam, a svaka od njih je zanimljiva i privlačna na svoj način. Osim što je pogodan za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka, omogućava da destinaciju upoznamo na sasvim nov način. Sagledamo je iz svih kutova, sa svih strana, iz visine i dubine. Da utrošimo naše dragocjeno vrijeme na zdrav, zanimljiv i poučan način!

Hrvatska nudi brojne mogućnosti i aktivnosti. Odaberite svoju. Zaronite, skočite, poletite, istražite… Osjetite se živim!

Dosta ti je priče i želiš to iskusiti na vlastitoj koži?

Ipak još ne znaš od koje Avanture (prvo) krenuti?!
Ispuni kratki kviz i saznaj koja avantura aktivnog turizma je kao stvarena za tebe.

Saznaj
 • Sky House Kontakt

  Ukoliko Vas nešto posebno zanima, slobodno nam se obratite.